Algemene Rookinformatie

Niet alleen forel roken, zalm, makreel en schelpdieren. Allen laten zich in zowel een tafelmodel rookoven als een grotere rookoven voor buiten goed roken.
Ook vlees, wild en gevogelte. Probeer bijvoorbeeld eens Spare Ribs. Die kun je bij de slager of in de supermarkt kant en klaar gemarineerd kopen, maar ook zelf marineren met een eigen marinade. Zie het recept verderop. De rooktijd in de tafelmodellen is volgens gebruikvoorschrift. Voor de grotere rookovens geldt 15 minuten garen bij ± 80 C en dan nog 30 minuten roken. Bij gerookte Spare Ribs smaakt een frisse salade en rijst prima.

Let erop dat u voor het roken het vlees van jonge dieren gebruikt; dat is aanmerkelijk malser dan dat van oudere soortgenoten.
Gevogelte en tam konijn moeten zo vers mogelijk worden gerookt. Het vlees van haas en wild konijn dient eerst een paar dagen laten besterven om de wildsmaak beter te doen uitkomen.Wild en gevogelte bevat over het algemeen weinig vet en het is aan te bevelen het vlees voor het bereiden te larderen of barderen met een lapje vetspek.

Larderen = kleine keepjes in het vlees maken, waarin reepjes spek worden gestopt. Barderen = reepjes spek over het vlees of er omheen leggen.
Zowel larderen als barderen dienen om het vlees mals te houden. Filets kunnen na het pekelen of marineren zonder voorgaren in ± 30 à 45 minuten worden gerookt. Grotere stukken vlees dienen voor het roken te worden gemarineerd en vervolgens drie uur tot één nacht afgedekt in de koelkast te wordenweggezet. Daarna braden, roosteren of grillen en zo nodig de rest van de marinade gebruiken. Na het garen hangt u of legt u de stukken vlees op het rekje in uw rookoven en laat deze nog circa 10 minuten op 65°C roken, afhankelijkvan de rooksmaak die u wenst.